Αγαπητά μέλη της Λέσχης Επιχειρηματικότητας,
Εκλεκτοί μας καλεσμένοι,
Σας καλωσορίζουμε στην 22η Τελετή Απονομής των Βραβείων ΚΟΥΡΟΣ και σας ευχαριστούμε θερμά που μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Οι πρωταγωνιστές της αποψινής βραδιάς, οι άνθρωποι που θα βραβεύσουμε σήμερα, είναι επιχειρηματίες που οδήγησαν τις επιχειρήσεις τους σε εξαιρετική απόδοση στους πιο δύσκολους καιρούς, επενδύοντας στην καινοτομία και την εξωστρέφεια… και είναι στην πλειονότητά τους εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς.
Αυτές αλλά και όλες εκείνες οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν αυτή την τελευταία 8ετία – συχνά μάλιστα κάτω από ακραίες συνθήκες πολιτικής και οικονομικής αστάθειας – επιβεβαιώνουν πως η επιχειρηματικότητα έχει τη δύναμη να αντιστέκεται και να δημιουργεί αξία όταν βασίζεται στην ποιότητα και τις νέες ιδέες.
Το ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που επιδεικνύουν γερά αντανακλαστικά, δεν σημαίνει βέβαια πως η επιχειρηματικότητα στο σύνολό της βρίσκεται σε καλή τροχιά. Είναι πλέον αναμφισβήτητο πως όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχει συντελεστεί μια μεγάλη αποσύνθεση της παραγωγικής βάσης, με σοβαρές τάσεις αποεπένδυσης, προβλήματα που είναι πλέον δομικά για μια μικρή οικονομία όπως είναι η ελληνική.
Όμως, ακριβώς γι΄αυτό είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε τις υγιείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και να τις στηρίξουμε πραγματικά. Γιατί έχουν αποδείξει πως είναι η «κρίσιμη μάζα πρωταθλητών» που στηρίζει, τα δύσκολα αυτά χρόνια, την εθνική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία και έχουν τη δυναμική να λειτουργήσουν ως μαγιά για έναν νέο σύγχρονο και ισχυρό εθνικό παραγωγικό ιστό.
Αυτές τις ημέρες περιμένουμε την ολοκλήρωση μίας ακόμη σημαντικής διαπραγμάτευσης, στην οποία η Κυβέρνηση έχει εναποθέσει σημαντικές προσδοκίες σε σχέση με το χρέος, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τις επενδύσεις και την έξοδό μας από την ύφεση. Εύχομαι πραγματικά οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν άμεσα και χωρίς αρνητικές εκπλήξεις, επιβεβαιώνοντας τις ελπίδες της Κυβέρνησης ειδικά στο ζήτημα του χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την επάνοδό μας σε συνθήκες κανονικότητας.
Όμως, η οριστική έξοδος από την ύφεση και οι επενδύσεις δεν αποτελούν αυτονόητη και νομοτελειακή εξέλιξη. Βρισκόμαστε σε καθεστώς μνημονίων πολλά χρόνια πια, ώστε να γνωρίζουμε καλά πως η ολοκλήρωση μιας ακόμη αξιολόγησης δεν φέρνει μαγικές λύσεις, παρά μας βοηθά να διαχειριζόμαστε λίγο καλύτερα τη βραχυπρόθεσμη κατάσταση της χώρας.
Ακόμη και αν βγούμε στις αγορές το 2017 ή στις αρχές του 2018 και αρχίσουμε να οδηγούμαστε σταδιακά στην έξοδο από την ύφεση, το μεγάλο στοίχημα είναι να παγιώσουμε τις θετικές εξελίξεις και να γίνουμε μια χώρα που πραγματικά μπορεί:
- να πετύχει δημοσιονομική ισορροπία σε βάθος χρόνου
- να διαμορφώσει μια ανταγωνιστική, εξωστρεφή και παραγωγική οικονομία που θα βασίζεται σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας και τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς
- και, τέλος, να διασφαλίσει ένα περιβάλλον σταθερό και ευνοϊκό για επενδύσεις
Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά σε ένα οριακό, επιτρέψτε μου να πω, σημείο όπου πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να βρισκόμαστε διαρκώς σε μια κατάσταση οριακής βιωσιμότητας, εξάρτησης, επιτήρησης ή θέλουμε να πάρουμε πραγματικά στα χέρια μας την πορεία της χώρας.
Επιδεικνύουμε πλέον τον απαραίτητο ρεαλισμό σε σχέση με τις υποχρεώσεις μας και την ανάγκη για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως, εάν δεν κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις και πολιτικές ικανές να διαμορφώσουν ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης, όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα λειτουργούν αποτελεσματικά και αρμονικά δημιουργώντας πραγματική αξία, είναι πολύ εύκολο να ολισθήσουμε και πάλι ή να βρεθούμε σε μια μόνιμη κατάσταση οριακής βιωσιμότητας.
Τρεις τουλάχιστον είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνουμε μια πραγματική αλλαγή προς τα εμπρός:
- Πρώτον ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΡΑ: Πέρα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις μας στις οποίες πρέπει να είμαστε συνεπείς, χρειάζεται να διαμορφώσουμε έναν δικό μας ρεαλιστικό οδικό χάρτη παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανταγωνιστικότητας. Με άμεσες λύσεις και πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να στηριχθεί η βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων και με ταχύτατη εφαρμογή αναπτυξιακών και επενδυτικών μέτρων ουσίας για να πείσουμε για την επενδυτική προοπτική της ελληνικής αγοράς.
- Δεύτερον ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ – ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:
Η αξιοπιστία μιας χώρας και η εμπιστοσύνη είναι προαπαιτούμενα για μια σειρά διεκδικήσεων.
- Για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε πιο ομαλά με τους εταίρους και να πετύχουμε τις παραχωρήσεις που επιθυμούμε σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το χρέος, η φορολογία, η κοινωνική δικαιοσύνη.
- Για να προσελκύσουμε τους επενδυτές, οι οποίοι δεν αξιολογούν μόνο τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει μια αγορά, αλλά χρειάζονται σταθερότητα, εμπιστοσύνη και προοπτική.
- Για να πείσουμε την κοινωνία για τις μεταρρυθμιστικές τομές που είναι απαραίτητες, καθώς προϋπόθεση για μια καλύτερη κοινωνική πολιτική που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του μέσου πολίτη είναι μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που παράγει αξία για όλους.
- Τρίτον ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗ: Για να κερδίσουμε το στοίχημα της πραγματικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, χρειάζονται βαθιές τομές στη νοοτροπία, τις αξίες και τις δομές. Όσο πιο ριζικές και πιο εκτεταμένες οι αλλαγές, τόσο μεγαλύτερη σύμπνοια απαιτείται ώστε να εφαρμοστούν.
Όλοι -κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, φορείς – οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε έναν κοινό οδικό χάρτη. Ο στόχος οφείλει να ξεπερνάει τα κομματικά προσκόμματα, τους εκλογικούς στόχους, τις προσωπικές επιδιώξεις, ακόμη και τις επιδιώξεις των εταίρων. Είναι ένας στόχος εθνικός, που θα πρέπει να συμπαρασύρει το σύνολο των φορέων και της κοινωνίας, χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις, διχασμό και λαϊκισμό που δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια προόδου και που μπορούν να μας εγκλωβίσουν σε ένα φαύλο κύκλο αντίδρασης και απαξίωσης του συστήματος στο σύνολό του.
Κυρίες και Κύριοι,
Όλα αυτά τα χρόνια που ως Πολιτεία και ως κοινωνία διστάζουμε να αλλάξουμε, έχει συντελεστεί βαθύ ρήγμα σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.
Όμως, με διάφορα μέτρα και παρεμβάσεις οι δημοσιονομικοί δείκτες μπορούν να βελτιωθούν. Η οικονομία μπορεί να βγει από το τέλμα. Η φτώχια μπορεί, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, να αποκατασταθεί.
Η πιο βαθιά συνέπεια που αφήνει πίσω της η κρίση είναι ο αντίκτυπός της στη νέα γενιά!
Η νέα γενιά αυτής της χώρας βρίσκεται σήμερα είτε στο περιθώριο της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, είτε έχει ήδη μεταναστεύσει σε ξένες αγορές.
Τα νούμερα είναι λίγο ως πολύ γνωστά, αλλά επιτρέψτε μου να τα ξαναθυμίσω:
- Η Ελλάδα κρατάει τη θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ που βρίσκεται στο 23,2%, ενώ ακόμη πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία των νέων, που βρίσκεται στο 42,7% σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία και μας δίνει και πάλι την αρνητική πρωτιά.
- Η ελληνική αγορά εργασίας εκτός από το υψηλό ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει και υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων. Εδώ και 4 χρόνια, ο αριθμός των μακροχρόνια άνεργων είναι σταθερά άνω των 800.000.
- Ταυτόχρονα, συντελείται μαζική φυγή χιλιάδων νέων επιστημόνων και πτυχιούχων στο εξωτερικό σε όλους τους κλάδους. Από το 2008 έως σήμερα έχουν μεταναστεύσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 400.000 άνθρωποι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα το ανθρώπινο δυναμικό να είναι πλέον το Νο1 εξαγόμενο «προϊόν» της χώρας.
Οι νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι που φεύγουν δεν πρόκειται να γυρίσουν, τουλάχιστον αν δεν συντελεστεί ένα επενδυτικό και αναπτυξιακό σοκ ικανό να αναβαθμίσει την αγορά εργασίας στα πρότυπα των ξένων αγορών, το οποίο για να είμαστε ρεαλιστές δεν πρόκειται να συμβεί τόσο άμεσα.
Οι νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι που μένουν στη χώρα, αλλά βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας βιώνουν μια τεράστια έλλειψη προοπτικής, δεν αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους με αποτέλεσμα να φθίνουν σταδιακά και άρα εύλογα νιώθουν πως είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι. Νέοι χωρίς προοπτική μπορούν εύκολα να μεταπέσουν σε μια κατάσταση αδράνειας και αδιαφορίας ή και οργής.
Αποδυναμώνεται συνολικά, μέρα με τη μέρα, το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, το πιο σημαντικό μας κεφάλαιο. Οδηγούμαστε ολοταχώς σε μια γήρανση του εργατικού δυναμικού. Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά, που είναι η πιο δυναμική και η πιο δημιουργική και θα οφείλαμε, υπό άλλες συνθήκες, να εμπιστευθούμε στα χέρια της την πρόοδο της χώρας. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν δυναμιτίζει μόνο το σήμερα ή την επόμενη 5ετία, αλλά δυστυχώς τις προοπτικές της χώρας σε βάθος τουλάχιστον 20ετίας.
Οφείλουμε να αναχαιτίσουμε άμεσα αυτή τη φυγή και την απαξίωση των νέων ανθρώπων, δίνοντάς τους ένα νέο όραμα, το οποίο ΟΜΩΣ θα είναι ρεαλιστικό, με συγκεκριμένους στόχους, δράσεις και χρονοδιάγραμμα. Και πρέπει να τους δώσουμε μια θέση και ένα συγκεκριμένο ρόλο σε αυτό το όραμα.
Μια κοινωνία τόσο κουρασμένη, που αφήνει εκτός τη νέα γενιά, δεν μπορεί παρά να γίνει μια εσωστρεφής, θυμωμένη κοινωνία που κινδυνεύει να διολισθήσει στο λαϊκισμό και στα άκρα.
Ο στόχος μιας χώρας που παράγει, ευημερεί και δημιουργεί όφελος για τις επόμενες γενιές μπορεί να είναι ένας εφικτός στόχος, με το κατάλληλο ρεαλιστικό, στοχευμένο σχέδιο και την απαραίτητη αποφασιστικότητα και συναίνεση.
Για το τέλος κρατώ ένα αισιόδοξο μήνυμα, που πάντα υπάρχει και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Παρά τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία μας, τις τεράστιες δυσκολίες στο επιχειρείν, τη θηλιά των κόκκινων δανείων, την ταλαιπωρία της ύφεσης, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη αντιστέκονται – και ευτυχώς δεν είναι λίγοι. Είναι άνθρωποι με ιδέες και πάθος για δημιουργία, που δουλεύουν σκληρά και δεν κάμπτονται από τη διάχυτη απαισιοδοξία. Αναφέρομαι στα πολλά start-ups που έχουν γεννηθεί μέσα στην κρίση σε διάφορους τομείς. Δεν τα γνωρίζουμε όλα μιας και αρκετά από αυτά κινούνται αθόρυβα, κάτω από το ραντάρ, χωρίς δημοσιότητα. Αν η οικονομίας μας σταθεροποιηθεί σύντομα, θα εκπλαγούμε από τη δυναμική και τη δύναμη αυτών των νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ας βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ηγούνται αυτών των πρωτοβουλιών να γίνουν οι νέοι πρωταγωνιστές και σε μερικά χρόνια να τους έχουμε κοντά μας για τα επόμενα βραβεία ΚΟΥΡΟΣ.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Η βραδιά ανήκει στους βραβευθέντες.
Εκ μέρους όλων των μελών της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, θα ήθελα να σας συγχαρώ. Είστε η απόδειξη πως με όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα μπορείς να δημιουργήσεις πραγματική αξία στους πιο δύσκολους καιρούς.
Σας ευχαριστούμε.