Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1995 από καταξιωμένους Έλληνες επιχειρηματίες με στόχο να αναδείξει και να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, κυρίως όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την επιχειρηματική δράση και το όραμα νέων ανθρώπων.

Σήμερα έχει μέλη, εκπροσώπους τόσο της παλαιότερης όσο και τις νεότερης επιχειρηματικής γενιάς. Κορωνίδα των δραστηριοτήτων της είναι τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας ΚΟΥΡΟΣ, τα οποία αναδεικνύουν και επιβραβεύουν επιχειρηματίες που έχουν αποδείξει έμπρακτα τη δέσμευσή τους στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την υπευθυνότητα.

Παράλληλα, η Λέσχη Επιχειρηματικότητας πραγματοποιεί εκδηλώσεις, στηρίζει μελέτες και δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της υγιούς και σύγχρονης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η Γέννηση ενός νέου Θεσμού – Φεβρουάριος 1995
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Λέσχης Επιχειρηματικότητας απόκτησε υπόσταση ως ένας νέος πρωτοπόρος θεσμός. Ιδρύθηκε από εικοσιτέσσερα φυσικά πρόσωπα, όλοι τους καταξιωμένοι επιχειρηματίες, ενώ το μόνο μέλος μη φυσικό πρόσωπο ήταν και είναι η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Η Φιλοσοφία του “ΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ”
Στις επτά, και πλέον, δεκαετίες της εξέλιξής της, η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας πέρασε από πολλά στάδια και επηρεάστηκε, όπως ήταν φυσικό, από τα ιδεολογικά ρεύματα, τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της κάθε εποχής. Για πολλά χρόνια η εικόνα του επιχειρηματία κατά την κοινή αντίληψη, ήταν – μερικές φορές δικαίως – συνυφασμένη με την κερδοσκοπία, την εκμετάλλευση του κοινωνικού συνόλου και την κατάχρηση εξουσίας. Ο επιχειρηματίας έμοιαζε αποκομμένος από τον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό, κινούμενος αποκλειστικά στα στενά πλαίσια του ατομικού κέρδους.
Σήμερα, καθώς πολλά απομυθοποιούνται, η κρατική εξουσία χάνει την αξιοπιστία της και οι δογματικές πολιτικές απογυμνώνονται από την ισχύ τους, αναδεικνύεται και πάλι το πάντα επίκαιρο αρχαιοελληνικό “μέτρον”.
Γίνεται, δηλαδή, εμφανής η ανάγκη σύνθεσης ακραίων θέσεων και ισορροπίας αντιθέσεων που μέχρι χθές έμοιαζαν ασυμβίβαστες. Έτσι, και ο επιχειρηματίας ανακτά τη διττή του υπόσταση ως άτομο αλλά και ως πολίτης. Η αμφίδρομη σχέση των ρόλων αυτών γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή, μια και γίνεται συνείδηση ότι η επιχειρηματική δράση είναι προσωπικό έργο αλλά και κοινωνικό γεγονός.
Όπως αποδεικνύεται σήμερα στην πράξη, το προσωπικό όφελος, μέσα από το θεμιτό ανταγωνισμό της αγοράς, δεν αναιρεί απαραίτητα την προσφορά στην κοινότητα, αντίθετα, αποτελεί μάλλον προϋπόθεσή της.
Η πολυσυζητημένη “ιδιωτική πρωτοβουλία” δεν αντιμάχεται το κοινωνικό συμφέρον και δίκαιο. Αντίθετα, σήμερα μοιάζει αναγκαίος μονόδρομος στον αγώνα της χώρας για πρόοδο και ανάδειξη στο διεθνή στίβο.
Και αυτό γιατί υπάρχουν άξιοι νέοι επιχειρηματίες που αναγνωρίζουν την σπουδαιότητα τόσο της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανανέωσης, της ποιοτικής αναβάθμισης προϊόντων και υπηρεσιών, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, όσο και της αύξησης της απασχόλησης, της κοινωνικής προσφοράς και αναγνώρισης, της ίδιας της ποιότητας ζωής.

 

Το “ευ επιχειρείν”, που πριν μερικά χρόνια θα έμοιαζε παραδοξολογία, εξασκείται σήμερα, όχι μόνο σαν μια οικονομική διαδικασία αλλά και ως τέχνη από μια γενιά ανθρώπων που τιμούν τον ίδιο ηθικό κώδικα απέναντι στην κοινωνία και στην προσωπική τους δημιουργία.
Αυτούς τους ανθρώπους αισιοδοξεί να στηρίξει, μέσα από μια διαφανή και αντικειμενική διαδικασία ανάδειξης και βράβευσης η Λέσχη Επιχειρηματικότητας. Τα Μέλη της Λέσχης “επενδύουν” την πίστη και το ατομικό τους κύρος στη νέα αυτή γενιά για απολάβουν μελλοντικά, όχι πλέον την μεμονωμένη αναγνώριση, αλλά την κοινωνική καταξίωση του ίδιου του θεσμού της Λέσχης.
Η Προσφορά, ‘Οραμα και Δικαίωση
Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας, με γερές βάσεις, αξιόπιστες εγγυήσεις και απτό όραμα κτίζει γέφυρες ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία, το χθές και το αύριο, το άτομο και το σύνολο.
Οι ιδρυτές της, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη θεμιτών λύσεων και προοπτικών για την πρόοδο του τόπου, προσπαθούν να τις αναδείξουν μαζί με τους κύριους εκφραστές τους, τους πιο άξιους νέους επιχειρηματίες.
Η προσφορά στον επιχειρηματικό κόσμο και στην ευρύτερη κοινωνία αυτής της προοπτκής έχει αναδείξει περισσότερα θετικά παραδείγματα και πρακτικές, ούτως ώστε η Λέσχη να πιστεύει ότι πέτυχε τη δικαίωση του οράματός της.